Warning: Creating default object from empty value in /home/customer/www/najibrazak.com/public_html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Sebenarnya ia amat mudah untuk menjaga Rakyat. Gigih cari pelaburan dan... - Najib Razak

Sebenarnya ia amat mudah untuk menjaga Rakyat. Gigih cari pelaburan dan…

By Friday February 19th, 2021 No Comments

Sebenarnya ia amat mudah untuk menjaga Rakyat.

Gigih cari pelaburan dan kerjasama dengan negara-negara asing lalu menjalin hubungan perdagangan dua hala dengan mereka.

Bangunkan infrastruktur untuk rakyat dan ekonomi. Bukan demi beri projek kepada kroni.

Jana kekayaan untuk negara.

Agihkan kekayaan dijana kepada Rakyat dan kurangkan jurang kekayaan serta membantu golongan B40 dan M40.

Itulah dasar-dasar kerajaan BN dahulu masa saya PM.

Sebab itu pertumbuhan ekonomi sepanjang dan bursa saham masa saya PM adalah tinggi, dividen-dividen tabung simpanan rakyat tinggi masa itu (tetapi menjunam selepas PRU14, gaji purata rakyat semakin tinggi (sebelum turun semula selepas PRU14) dan jurang pendapatan iaitu pekali Gini semakin tuun (sebelum naik semula selepas PRU14).

Semalam, Tun Mahathir kata dia pernah cuba terangkan kepada saya bahawa orang Melayu amat mudah dipengaruhi.

“Kita turun ke kampung, kita salam dengan mereka dan tanya tentang isteri dan anaknya sudah cukup untuk dapat sokongan. Tak perlu “Cash is king” untuk dapat sokongan kerana ianya rasuah.”

“Saya dapat sokongan bukan kerana bagi apa-apa kepada orang. Saya nasihat (kepada) (Datuk Seri) Najib (Tun Razak) kalau nak popular tak perlu beri duit. (Tapi) turun ke kampung, bersalam dengan orang, tanya apa khabar, itu sahaja sudah cukup untuk mendapat sokongan.

“Saya tidak belanja duit. Saya kedekut. Duit saya adalah duit saya. Saya tidak beri kepada orang.

“Tapi dengan cara kita berbaik-baik, lepas itu kita tunai janji kita nak bangun negara. Kita kena tunai janji untuk buat sesuatu. Jadi orang sokong kerana itu bukan sokong kerana rasuah,” kata Tun Mahathir semalam.
https://www.sinarharian.com.my/article/124393/BERITA/Mahkamah/Pemimpin-tak-perlu-rasuah-untuk-dapat-sokongan

Sebenarnya, saya dah terangkan banyak kali kepada PM4/7 tapi dia masih tak faham atau pura-pura tidak mahu faham.

Sebenarnya, frasa “Cash is King” ini mengambarkan perbezaan pendapat kami berdua tentang halatuju ekonomi.

Pada masa itu, Tun Mahathir tidak bersetuju tentang BR1M, langkah rasionalisasi subsidi, gaji minima dan langkah menaikkan gaji dan bonus penjawat awam.

Beliau percaya bahawa kos pekerja dan kos perdagangan (yang direndahkan oleh subsidi) di Malaysia patut tetap direndahkan kerana jika kos tinggi, maka pelabur-pelabur asing tidak akan melabur di Malaysia.

Manakala pendapat saya adalah sebaliknya.

Saya percaya pelaburan-pelaburan yang memerlukan pekerja bergaji rendah akan memilih negara lain di mana gaji di sana lebih rendah dari Malaysia manakala terdapat banyak ketirisan dan penyeludupan jika subsidi diteruskan.

Saya memilih untuk pelaburan-pelaburan di Malaysia bukan dibuat sekadar mereka mahu pekerja yang bergaji rendah tetapi berdasarkan teknologi tinggi, infrastruktur dan sistem percukaian yang menarik di mana pekerjaan-pekerjaan yang diwujudkan merupakan pekerjaan mahir dan berpendapatan tinggi.

Manakala wang yang kerajaan perolehi dari rasionalisasi subsidi dan GST akan dipulangkan kepada rakyat dalam bentuk BR1M, gaji yang lebih tinggi dan projek-projek pembangunan infrastruktur yang lebih menguntungkan luar bandar.

Orang kaya lebih membayar GST kerana lebih banyak berbelanja, lebh besar cukai GST yang dibayar.

Dan kita agihkan lebihan ini kepada golongan B40 melalui BR1M serta bantuan-bantuan lain dan jumlah ini juga adalah lebih tinggi berbanding GST yang dibayar golongan ini.

(Sebab itu juga, saya kecualikan mereka yang berpendapatan di bawah RM4,000 sebulan daripada membayar sebarang cukai pendapatan.)

Saya nyatakan bahawa “Cash is King” kepada Tun Mahathir kerana kerajaan tidak sepatutnya menentukan untuk rakyat mendapat pertolongan dalam bentuk subsidi yang mana dan kita pulangkan “cash” dalam bentuk BR1M untuk mereka menentukan sendiri di mana mereka mahu belanjakan wang bantuan ini.

Sebagai contoh, jika mereka mahu menggunakan wang ini untuk membeli petrol, maka rakyat sendiri memilih untuk mendapat subsidi petrol – bukan ditentukan oleh kerajaan.

Bukan semua rakyat akan mendapat manfaat terus jika harga gula murah kerana ada yang memilih tidak mahu mengambil banyak gula dan ada yang tidak akan terima manfaat terus melalui subsidi petrol kerana mereka tidak memiliki kereta.

Oleh itu, kita bagi “cash” untuk rakyat sendiri memilih ke mana ianya patut dibelanjakan.

Pendapat saya ialah gaji dan pendapatan warganegara di Malaysia terlalu rendah setelah sekian lama dan patut dinaikkan. Negara maju mana yang gaji pekerja mereka masih rendah?

Pemberian BR1M ini mampu mengagihkan kekayaan dari yang kaya kepada yang miskin, mengurangkan jurang pendapatan dan jurang antara kaum, membantu mereka yang benar-benar tertekan pada masa itu dan juga merancak ekonomi tempatan luar bandar apabila wang BR1M itu dibelanjakan sebab golongan berpendapatan rendah biasanya terletak di luar bandar besar dan di Sabah dan Sarawak.

Cash is King ini cuma satu lagi alat ekonomi. Bukan sogokan atau rasuah. Dan pendekatan ini juga digunakan masa kini dengan bantuan prihatin.

Adakah matlamat-matlamat sosial dan ekonomi ini boleh diselesaikan dengan hanya mengirim salam dan tanya tentang isteri dan anak?

Kirim salam boleh membantu orang Melayu, golongan miskin dan ekonomi tempatan?

Kirim salam mampu struktur semula negara supaya negara memjadi lebih adil dan saksama?

(Setelah sekian lama, Tun Mahathir akhirnya jelaskan semalam apa yang dimaksudkan saya bila saya cakap “Cash is King” kepada dia. Bukan sebab nak rasuah tapi pemberian cash kepada Rakyat. Tetapi dia sendiri yang fikir ianya berhubung rasuah.)Original post: https://www.facebook.com/157851205951/posts/10157713283795952/

Leave a Reply