Blog

Perpaduan dan Kesetiaan

By Saturday December 12th, 2015 No Comments

Alhamdulillah, berkat kurniaan Ilahi jua, Perhimpunan Agung UMNO 2015 kali ini berlangsung dengan jayanya, dan ditangguhkan sehingga ke sesi seterusnya tahun hadapan.

Sebelum bermulanya perhimpunan, sebelum semua perwakilan berkumpul untuk bersidang, berbahas dan membincangkan usul, saya sedar dan saya juga dapat rasai bahawa suasananya, suhunya lain daripada perhimpunan-perhimpunan sebelum ini.

Terdapat isu-isu tertentu yang sering dimainkan dan diadu-dombakan untuk memecah-belahkan ahli-ahli parti. Apa yang tidak disedari adalah tindakan ini bukan sahaja melemahkan parti, malah menggadaikan maruah bangsa dan agama yang UMNO junjung selama ini.

Ucapan dasar serta ucapan penggulungan yang saya sampaikan kedua-duanya mempunyai nahu dan saraf yang serupa, menekankan betapa pentingnya perpaduan dan kesetiaan dalam parti untuk meneruskan obor perjuangan UMNO membela nasib agama bangsa dan negara.

Islam mengajar kita untuk memaafkan kesilapan dan kekhilafan yang dilakukan kepada kita. Dan saya, sebagai Presiden UMNO memilih untuk berjiwa besar. Saya hulurkan tangan tanda membuka pintu silaturahim supaya kita dapat bersatu dan kembali mengukuhkan ikatan UMNO.

Tetapi saya juga tegaskan bahawa sekiranya mana-mana pihak masih lagi tetap menolak dan mahukan pertelagahan, ini bukan lagi soal peribadi, mereka bukan menentang saya sebagai Presiden parti, tetapi menentang kehendak UMNO dan ahli-ahlinya itu sendiri.

Saya tidak akan berundur! Saya tidak akan menyerah kalah!

Ai-Jz-AUUuaQRFWyWLlriUt3fi8zI6qUaRrhw1m4z6ln

AjWhBUWiIhwjqtaFgUungOdq-HiBhd7MhLNKlrREK54k

Ath1BcI6WoE4o7JTYyLm3w44GGN87wK705jW3KbUqu0h

Leave a Reply