News_archive

Pendidikan Prasyarat Penting Capai Kejayaan, Kata Najib

By Monday April 27th, 2009 No Comments

KUALA LUMPUR, 28 April (Bernama) — Proses pendidikan seumur hidup yang dilakukan di dalam dan luar bilik darjah akan membentuk rakyat Malaysia yang berupaya berfikir dan bertindak tanpa terlalu mementingkan diri sendiri, malah lebih mementingkan masyarakat setempat mereka, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
 
Dalam tulisan di blognya di bawah tajuk “Nilai 1Malaysia – Bahagian 7: Pendidikan”, Najib berkata visinya tentang 1Malaysia termasuk juga tentang negara yang rakyatnya telah mengayakan kehidupan mereka melalui usaha mendapatkan dan menggunakan pengetahuan secara positif.
 
Menurutnya pendidikan dan pengetahuan adalah prasyarat penting untuk mana-mana negara mencapai kejayaan.
 
“Dan di sepanjang sejarah kita telah melihat hanya empayar yang berteraskan akal yang terus wujud, khususnya dalam konteks semasa. Sebuah empayar yang terbina daripada kekuatan tentera tidak bertahan dan tidak mampu bertahan,” katanya.
 
Maka, katanya, apabila bercakap tentang pendidikan dan pengetahuan, ia mesti dilihat dalam konteks holistik dan ia juga mesti disepadukan dengan nilai.
 
“Anda mesti memiliki masyarakat yang menempatkan pendidikan dan pengetahuan di mercu segala yang lain. Bukan saja kerajaan, tetapi juga masyarakat sebagai satu nilai. Sebagai contoh, budaya membaca. Jika anda hanya berharap kepada buku teks formal, anda tidak akan menimba ilmu sebagaimana sepatutnya.
 
“Tetapi jika diri anda berbudaya membaca, tabiat membaca ini sama ada melalui buku atau pun internet, maka anda akan berupaya membuka minda masyarakat Malaysia. Dan saya ingin melihat minda rakyat Malaysia berterusan terbuka,” katanya.
 
Menurut Perdana Menteri, rakyat dikekang oleh kenyataan bahawa negara ini mempunyai aliran pendidikan yang berbeza dan tidak mempunyai aliran tunggal dan dengan demikian, tidak mempunyai aliran kebangsaan.
 
“Sedangkan aliran kebangsaan sendiri telah ditakrifkan semula untuk memasukkan sekolah vernakular. Ia menjadi kedua-duanya kekuatan dan masalah dan cabaran kepada kita kerana kita tidak berpeluang untuk membolehkan rakyat Malaysia membesar bersama melalui satu saluran pendidikan dari segi fizikalnya, sebaliknya mereka akan diasingkan,” katanya.
 
Dalam konteks ini, katanya, 95 peratus daripada masyarakat keturunan Cina akan memasuki sekolah Cina dan 97 peratus daripada bangsa Melayu akan memasuki sekolah kebangsaan.
 
“Maka kita akan kehilangan peluang. Namun apa yang boleh kita lakukan ialah memastikan terdapatnya peluang untuk kita berinteraksi dengan melihat kepada kurikulum dan menekankan kepada nilai bersama, agar walaupun kita terpisah secara fizikalnya, tetapi jika dipenuhi dengan nilai sistem yang serupa, pada satu peringkat masa, diharap kita akan bertemu pada satu titik persamaan.
 
“Apabila kita bertemu dalam erti kata fizikalnya, kita akan berupaya untuk menghargai satu sama lain dengan lebih baik lagi,” kata Najib.

Sumber : Bernama

Leave a Reply