News_archive

Patuhi langkah kesihatan elak H1N1 – Perdana Menteri

By Sunday June 21st, 2009 No Comments

PUTRAJAYA 22 Jun – Datuk Seri Najib Tun Razak mengingatkan orang ramai supaya memberi kerjasama mematuhi langkah-langkah kesihatan yang ditetapkan dalam menangani wabak selesema babi atau Influenza A (H1N1).

Selepas dua sekolah ditutup setakat ini akibat penularan tempatan penyakit itu, Perdana Menteri menegaskan, hanya prosedur dan langkah kesihatan yang ketat sahaja dapat mencegah H1N1 dari merebak.

”Kita ambil berat penyakit ini. Ia mudah merebak kerana penyebarannya boleh berlaku secara mengejut, justeru kita mesti menghindarkan apa yang telah dinasihati untuk mengelak perkara yang lebih buruk berlaku,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Ketua-Ketua Perwakilan Malaysia ke-7 di sini hari ini.

Sekolah Rendah Kebangsaan (SRK) Assunta 2, Petaling Jaya menjadi sekolah kedua diarah ditutup hari ini hingga Jumaat berikutan penularan tempatan H1N1.

Semalam, SJKC Jalan Davidson, Kuala Lumpur, ditutup sehingga Jumaat berikutan perkara sama.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Mohd. Ismail Merican berkata, bagi Seri Cempaka International School, Batu 9 Cheras, Selangor; SMK Seksyen 9 Shah Alam; dan SMK Damansara Utama, Petaling Jaya pula hanya masing-masing satu kelas diarah tutup mulai hari ini hingga Jumaat.

Dalam pada itu, di SM Wangsa Maju, Kuala Lumpur, satu kelas turut diarah tutup sehingga 25 Jun ini.

Sumber : Utusan Malaysia

Leave a Reply