Warning: Creating default object from empty value in /home/customer/www/najibrazak.com/public_html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Negeri Melaka membayar Johor untuk mengambil air mentah. Selangor juga... - Najib Razak

Negeri Melaka membayar Johor untuk mengambil air mentah. Selangor juga…

By Sunday December 13th, 2020 No Comments

Negeri Melaka membayar Johor untuk mengambil air mentah. Selangor juga membayar Pahang untuk air mentah.

Jadi, saya tidak tengok apa masalah untuk Pulau Pinang membayar Kedah jika kerajaan DAP Pulau Pinang asyik menegur negeri Kedah untuk memastikan air Sungai Muda tidak tercemar memandangkan 80% dari keperluan air Pulau Pinang adalah dari sungai tersebut.

Apa yang ramai tidak tahu ialah pada tahun 2011, kerajaan Pulau Pinang telah mengenakan caj pengambilan air mentah sebanyak 3 sen setiap 1,000 liter ke atas syarikat air Pulau Pinang.

Caj ini digandakan pula ke 6 sen pada tahun 2016 atau sekitar RM21 juta setiap tahun.

Ianya hasil bersih tanpa apa-apa kos yang ditanggung kerajaan Pulau Pinang.

Justeru itu, saya rasa ianya tidak keterlaluan untuk Kerajaan Pulau Pinang berkongsi 50% daripada hasil ini dengan kerajaan Kedah supaya Kedah boleh meningkatkan usaha memastikan sumbar air semulajadi terpelihara.

Caj pengambilan air mentah yang dilaksanakan kerajaan Pulau Pinang pada tahun 2011 boleh menjadi asas rundingan antara Kedah dengan Pulau Pinang.Original post: https://www.facebook.com/157851205951/posts/10157551224860952/

Leave a Reply