News_archive

Najib Lancar Hari Terbuka Pertama Program Koridor Di Sabah Khamis Ini

By Sunday February 12th, 2012 No Comments

KOTA KINABALU, 13 Feb (Bernama) — Orang ramai boleh melihat hasil Makmal Bandar raya Koridor dan Wilayah yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada 21 Jun tahun lepas, pada Khamis ini.

Hari terbuka berkenaan, yang akan diadakan di sini, merupakan yang pertama untuk program Bandar raya Koridor dan Wilayah dan hari terbuka untuk koridor ekonomi yang lain akan menyusul pada bulan akan datang.

Najib akan melancarkan hari terbuka bagi Program Bandar raya Wilayah dan Koridor pada hari berkenaan, demikian menurut pihak Berkuasa Pembangunan Ekonomi dan Pelaburan Sabah (SEDIA) dalam satu kenyataan Isnin.

Objektif utama hari terbuka itu adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai mengenai hasil Makmal Bandar raya Koridor dan Wilayah serta menilai maklum balas mereka terhadap cadangan pelan tindakan.

Makmal Bandar raya Koridor dan Wilayah telah dijalankan antara September dan November tahun lepas, diatur dan difasilitasi bersama oleh Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU), sebuah unit di Jabatan Perdana Menteri Jabatan.

Lima pihak berkuasa koridor adalah Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar, Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara, Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur, Pihak Berkuasa Pembangunan Koridor Wilayah dan SEDIA.

Koridor ekonomi telah ditubuhkan untuk memaksimumkan, memanfaatkan dan membina program sedia ada di setiap koridor ekonomi dan menyelaraskan mereka dengan Program Transformasi Ekonomi.

Proses pembinaan negara selama lapan minggu itu melibatkan lebih 100 peserta dari Sabah, yang terdiri daripada kementerian kerajaan, agensi, badan-badan yang mengawal selia, 60 syarikat dan badan-badan bukan kerajaan (NGO).

Mereka telah menyumbang dalam mengenal pasti bidang-bidang tertentu yang boleh menyampaikan keputusan dalam tempoh yang singkat dan mempunyai kesan yang kekal di rantau ini.

Isu-isu lain dan perkara yang mendapat perhatian seperti kumbahan, air, kuasa, rawatan sisa dan pengangkutan awam telah ditangani, khususnya dalam Makmal Bandar raya.

Isu-isu ini, merangkumi konsep boleh didiami di bandar-bandar, yang penting untuk menarik bakat dan tahap pelaburan yang diperlukan negeri itu untuk memacu pertumbuhan ekonomi di Sabah.

Kepentingan memastikan impak yang maksimum dan faedah kepada penduduk tempatan juga ditekankan.

Orang ramai dijemput ke hari terbuka itu untuk melihat lebih 30 Projek Permulaan dan peluang-peluang baru dalam bidang tumpuan utama – pelancongan, minyak dan gas, minyak sawit, pembuatan, logistik, pertanian, pendidikan dan Greater Kota Kinabalu.

Sumber : Bernama

Leave a Reply