News_archive

Najib Lancar Dana Belia 1Malaysia Untuk Beri Peluang Belia Tonjol Kreativiti

By Friday January 21st, 2011 No Comments

KUALA LUMPUR, 21 Jan (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melancarkan Dana Belia 1Malaysia berjumlah RM20 juta sebagai satu pencetus membuka ruang kepada golongan belia menggunakan kreativiti untuk membawa manfaat kepada masyarakat.

“Ini supaya (kita) tidak mengehadkan kreativiti yang mereka ada, dengan kebolehan untuk berfikir secara kreatif, memberikan idea yang bernas dalam konteks membangunkan negara dan nilai-nilai bersama berkongsi kejayaan dan bukannya untuk kepentingan diri,” katanya.

Berucap ketika melancarkan dana itu di sini Jumaat, beliau mengajak golongan belia agar berfikir secara kreatif, inovatif dan menggunakan sebarang imaginasi mereka ke tahap paling maksimum dalam usaha menghasilkan apa juga yang bermanfaat kepada komuniti setempat.

Beliau berkata dengan cabaran yang dilontarkan kepada belia untuk menghasilkan sesuatu yang kreatif, mereka bakal teruja seterusnya berkemungkinan mempunyai cadangan yang sebelum ini mungkin di luar kotak pemikiran mereka atau di luar jangkau sebelum ini.

Katanya dana itu akan menjadi pemangkin kepada generasi muda untuk menunjukkan kualiti kepimpinan seawal mungkin selari dengan gagasan 1Malaysia.

Untuk membangunkan sesebuah negara, Najib berkata penyertaan golongan belia sangat penting kerana mereka yang bakal menjadi pemimpin negara kelak.

Najib berkata dana yang dicetus hasil idea Makmal Pemuda Barisan Nasional (BN) memberi pendekatan baru bukan dari “atas ke bawah” tetapi dengan cara memberi belia ruang seluasnya dengan idea yang mereka ada.

Perdana Menteri berkata dana daripada syarikat 1Malaysia Development Bhd (1MDB) juga menggunakan pendekatan tidak konvensional tetapi ia amat sesuai untuk menjayakan tujuan dana diwujudkan.

“Saya juga masih terbuka dengan idea untuk mendekatkan diri dengan golongan belia dan percaya bahawa dengan menghargai, (ia dapat) memperkasakan golongan ini untuk masa depan,” katanya.

Beliau berkata Pengerusi Pemuda BN Khairy Jamaluddin akan bertindak sebagai ketua panel bagi menimbangkan sebarang cadangan yang dikemukakan sebelum dikemukakan kepadanya untuk mendapatkan kelulusan.

Antara contoh cadangan yang boleh dikemukakan ialah seperti membabitkan alam sekitar, bantuan kepada golongan miskin dan Orang Kelainan Upaya (OKU).

Ia termasuk cadangan daripada aspek kreatif seperti drama asalkan dalam lingkungan yang mampu dibantu oleh dana berkenaan, katanya.

Najib berkata dengan kerjasama syarikat Media Prima, satu rancangan realiti TV akan diwujudkan bagi belia menyertainya dan sama ada cadangan itu diterima atau tidak ia akan dinilai oleh hakim program berkenaan.

Dana Belia 1Malaysia untuk golongan belia berumur 15 hingga 40 tahun itu merupakan satu cara bagi memperkasakan perpaduan di kalangan rakyat Malaysia.

Cadangan projek atau program yang diadakan perlu berteraskan perpaduan, mempunyai kesan berganda terhadap penduduk yang diketuai oleh golongan belia.

Sementara itu dalam sesi dialog dengan belia daripada pelbagai pertubuhan dan persatuan bukan kerajaan, Najib berkata pembiayaan itu dalam bentuk geran dan bukan pinjaman, dan ia berbeza daripada dana kerajaan yang ada.

Tidak seperti dana di bawah Kementerian Belia dan Sukan atau lain yang telah ditentukan jenis projek yang akan dilaksanakan, perbezaan adalah berkaitan cadangan yang akan ditetapkan.

“Ini di luar sistem sekarang,” kata Najib yang juga Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB.

“Kita juga tidak berikan pembiayaan 100 peratus terhadap cadangan itu tetapi kita mungkin penuhi 30 hingga 40 peratus keseluruhan kos projek atau program berkenaan,” kata beliau.

Najib berkata pada peringkat permulaan dana berkenaan akan diberikan dalam tempoh empat hingga enam minggu dari sekarang dan peringkat seterusnya ditentukan kemudian.

Katanya, tiada jumlah tetap atau jumlah tertentu bagi setiap cadangan program atau projek.

Sumber : Bernama

Leave a Reply