News_archive

Najib Kagum Kemajuan Iskandar Malaysia

By Sunday December 11th, 2011 No Comments

JOHOR BAHARU, 11 Dis (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak kagum dengan tahap kemajuan pembangunan Iskandar Malaysia dan yakin projek berkenaan dapat mencapai sasaran yang ditetapkan.

“Saya kagum melihat projek-projek di Iskandar Malaysia yang sedang dilaksanakan, menyakinkan saya kawasan ini akan maju dan mencapai sasaran yang ditetapkan,” kata beliau yang dibawa menaiki helikopter meninjau pembangunan wilayah berkenaan.

Bercakap kepada pemberita pada sidang media selepas menghadiri majlis ulangtahun kelima Iskandar Malaysia di Puteri Harbour, Nusajaya di sini, beliau berkata, semua projek yang diumumkan sedang dalam peringkat perlaksanaan.

Perdana Menteri turut menerima laporan lima tahun Iskandar Malaysia.

“Semua projek berjalan lancar dan dalam tempoh setahun dua ini ada banyak lagi projek yang dijangka siap,” kata beliau pada sidang media yang turut dihadiri Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman dan Pengarah Urusan Khazanah Nasional Tan Seri Azman Mokhtar.

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, kerajaan pusat telah membelanjakan RM6 bilion bagi projek-projek infrastruktur di Iskandar Malaysia setakat ini dan bersedia menambah peruntukan terbabit jika diperlukan.

Semasa ditanya mengenai kemajuan pembangunan koridor-koridor di seluruh negara, beliau berkata, dari segi keberhasilan dan keberkesanan, Iskandar Malaysia berada di hadapan.

Perdana Menteri berkata, ini disebabkan oleh beberapa faktor kewujudan Iskandar Malaysia di sebuah kawasan yang mempunyai permintaan tinggi, republik Singapura yang terletak bersebelahan, pembangunan yang berfokus serta sinergi dan komplimentari.

Ditanya mengenai kerjasama dengan Singapura tentang pembangunan Iskandar Malaysia, Perdana Menteri berkata, beliau akan mengumumkan sesuatu mengenai perkara itu ketika mesyuarat dua hala di republik itu bulan depan.

Terdahulu dalam ucapannya, Najib berkata banyak yang telah dicapai dalam jangka masa yang singkat dengan Iskandar Malaysia telah memacu pembangunan metropolis moden di bahagian selatan Johor.

“Komitmen pelaburan sebanyak RM77 bilion setakat ini telah melepasi sasaran lima tahun sebanyak RM47 bilion,” kata beliau.

Perdana Menteri berkata prospek wilayah Iskandar adalah cerah daripada sebelumnya memandangkan ia menggabungkan kekuatan sedia ada dalam pertanian, logistik dan pembuatan dengan prospek baru dalam penjagaan kesihatan dan pelancongan.

Sumber : Bernama

Leave a Reply