News_archive

Najib Dijadual Rasmi Kelab Usahawan Siswazah Tani 17 Dis

By Friday December 9th, 2011 No Comments

ALOR SETAR, 9 Dis (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak dijadual melancarkan Kelab Usahawan Siswazah Tani (MyAgrosis) sempena Perhimpunan 10,000 Belia dan Siswazah di perkarangan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Merbok, Sungai Petani, pada 17 Dis ini.

Pengerusi Fama Datuk Paduka Badaruddin Amiruldin berkata kelab MyAgrosis bertujuan menarik dan melahirkan lebih ramai siswazah dalam pengeluaran dan pemasaran produk berasaskan pertanian.

Pada majlis itu Perdana Menteri juga akan menyaksikan majlis menandatangani perjanjian persefahaman antara Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dan Kementerian Pengajian Tinggi bagi membolehkan sasaran Fama untuk setiap universiti di negara ini mempunyai 1,000 pelajar yang menyertai Kelab MyAgrosis menjelang penghujung tahun hadapan.

Badaruddin berkata beberapa produk juga bakal dipamerkan pada program itu dan ini termasuk nanas, jagung, ikan keli, ayam kampung, aiskrim, kek dan pastri.

Beliau berharap program yang akan berlangsung dari 16 hingga 18 Dis itu dapat menarik lebih 50,000 pengunjung.

Pada sebelah petangnya Perdana Menteri dijadual merasmikan Kedai Rakyat 1 Malaysia (KR1M) dan Agrobazar Kedai Rakyat di Kampung Ruat, Yan.

Sumber : Bernama

Leave a Reply