News_archive

Najib Diberi Penghormatan Berucap Di Great Hall Of The People

By Tuesday June 2nd, 2009 No Comments

BEIJING, 3 Jun (Bernama) — China hari ini memecah tradisi dengan memberi layanan begitu istimewa kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dengan membenarkan ucapan dibuat selepas majlis menandatangai memorandum persefahaman (MoU) diadakan West Hall, Great Hall of the People di sini.

Tidak mengikut kebiasannya, Perdana Menteri China, Wen Jiabao membuat ucapan selepas menyampaikan kepada Najib gambar hitam putih yang menunjukkan perdana menteri kedua Malaysia Tun Abdul Razak Hussein, iaitu ayahanda kepada Najib, sedang menandatangai pernyataan bersama dengan perdana menteri China, Zhou Enlai bagi menandakan permulaan hubungan diplomatik antara kedua-dua negara pada 1974.

Selalunya tiada ucapan dibuat selepas majlis mendantangai MoU antara China dengan negara lain, tetapi kali ini ia dilakukan bagi menunjukkan penghargaan China kepada ayahanda Najib kerana telah menjalin hubungan diplomatik dengan China dan kepada Najib kerana memperkukuhkan lagi hubungan itu, kata para pegawai Malaysia yang mengiringi perdana menteri yang sedang melawat China.

Pihak Malaysia sebelum itu telah bertanyakan sama ada ucapan boleh dibuat selepas majlis menandatangani tersebut.

Perdana Menteri kemudiannya menunjukkan gambar yang disampaikan oleh Wen itu kepada bondanya Tun Rahah Mohamed Noah, isteri beliau Datin Seri Rosmah Mansor, puterinya Nooryana Najwa dan puteranya Nor Ashman yang turut hadir di majlis tersebut.

Gambar bersejarah tersebut diambil di tempat yang sama diadakan upacara hari ini di Great Hall of the People pada 35 tahun lalu.

Wen dalam ucapannya berkata hubungan antara kedua-dua negara telah berkembang dan mendalam sejak dari peristiwa bersejarah silam itu dan kerajaan China tidak melupakan peranan yang dimainkan pemimpin masa lalu seperti Tun Razak dan Zhou.

Beliau turut menjelaskan ucapan dibenarkan untuk dilakukan hari ini kerana Dewan tersebut begitu signifikan kepada China dan Malaysia.

Katanya gambar yang diserahkannya itu berupa hadiah daripada kerajaan China kepada keluarga Tun Razak yang menjadikan Malaysia negara pertama Asean yang menjalin hubungan diplomatik dengan China.

Beliau memberi penghargaan kepada “bapa dan anak” iaitu Allahyarham Tun Razak dan Najib yang beliau sifatkan sebagai berkongsi sentimen yang sama kepada China dalam mengukuhkan hubungan antara kedua-dua negara.

Wen berkata perbincangan dua hala dan majlis menandatangani empat MoU yang berlangsung hari ini antara kedua-dua negara, menandakan lembaran baru dalam hubungan kedua-dua negara dan menyifatkan hubungan erat antara China dan Malaysia seperti “mendalamnya akar pokok” yang telah membantu menghasilkan dedaunan yang merimbun dan hasil buah-buahan yang bertimbun.

Dalam ucapan balasnya, Najib berkata beliau akan “menggali lebih banyak telaga” bagi memastikan “aliran air akan sentiasa melimpah” yang boleh dinikmati bersama demi manfaat kedua-dua negara.

Perdana Menteri turut menyampaikan ucapan terima kasih kepada Wen di atas layanan istimewa yang diberikan kepadanya.

Beliau berkata disebabkan hubungan istimewa antara China dengan Malaysia, beliau memilih untuk melakukan lawatan ke China selepas Asean, selepas menjadi perdana menteri dua bulan lalu.

Najib berkata beliau bukan setakat akan mengikut jejak langkah ayahanda beliau, tetapi akan berazam untuk membawa hubungan Malaysia-China ke tahap yang lebih tinggi, lebih-lebih lagi bersandarkan hakikat bahawa China telah maju jauh ke hadapan.

Perdana Menteri berharap Malaysia dan China akan menjadi rakan dalam membentuk arah baru bagi mengukuhkan lagi hubungan bersama.

Katanya, generasi pertama telah melaksanakan peranan dengan menjalin hubungan diplomatik 35 tahun lalu, dan kini masanya generasi seterusnya untuk meneruskan tugas tersebut.

Sumber : Bernama

Leave a Reply