News_archive

Najib: Biasiswa Diberi Atas Asas Penerima Perlu Bekerja Dalam Negara Sebaik Lulus

By Tuesday April 24th, 2012 No Comments

PUTRAJAYA, 24 April (Bernama) — Bermula tahun ini, biasiswa akan diberikan atas asas sebaik sahaja lulus daripada universiti, penerima biasiswa itu perlu memenuhi tanggungjawab dalam surat perjanjian dengan mendapatkan kerja sama ada dengan sektor awam atau syarikat swasta yang dibenarkan di Malaysia.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata beliau yakin dengan langkah itu, Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Talent Corporation Malaysia Bhd (TalentCorp) akan dapat mengoptimumkan kalangan terbaik dan paling cemerlang negara, untuk memastikan lulusan terbaik menyumbang kepada keutamaan dalam Program Transformasi Kerajaan (GTP) dan Program Transformasi Ekonomi (ETP).

Perdana Menteri berkata demikian dalam ucaptama semasa melancarkan pelan tindakan bakat atau “Talent Roadmap 2020” TalentCorp di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini Selasa.

Ditubuhkan pada Januari bagi menyelaraskan dan meningkatkan bekalan bakat dalam bidang-bidang kritikal dalam ETP, TalentCorp hari ini melancarkan ‘Talent Roadmap 2020’ untuk memperkukuhkan peranannya dan pelan tindakan ke arah membekalkan bakat-bakat lebih baik, selaras dengan ETP.

Najib berkata Talent Roadmap 2020 mengenal pasti tiga teras strategik untuk intervensi bakat iaitu Mengoptimumkan Bakat Malaysia, Menarik dan Memudahkan Kemasukan Bakat Global dan Membina Rangkaian Bakat Terbaik.

Beliau berkata Malaysia tidak akan dapat mencapai ekonomi berasaskan pengetahuan intensif dan inovasi, tanpa bakat untuk memacunya.

“Malaysia mempunyai bakat, sebenarnya kita mempunyai bakat kelas global, satu-satu masalahnya ialah dunia tahu mengenai ini dan dengan itu Malaysia terpaksa bersaing untuk mendapatkan bakatnya sendiri,” katanya.

Perdana Menteri berkata daripada segi mendapatkan graduan untuk terus memasuki sektor pekerjaan, TalentCorp menetapkan pendekatan serampang tiga mata, iaitu mewujudkan kesedaran peluang kerja dan kerjaya, meningkatkan peralihan dari sekolah ke tempat kerja seperti menerusi latihan di tempat kerja, dan menerusi platform mengoptimumkan bakat seperti menguruskan siswazah kerajaan.

Beliau berkata pada Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan (MPK) tahun lepas, pemimpin-pemimpin pelajar menggesa diberikan lebih banyak pendedahan kepada kerjaya dalam sektor-sektor NKEA dan kerajaan komited kepada 12,000 tempat untuk latihan.

“Hari ini, saya dengan rasa gembira mengumumkan bahawa insentif itu dipanjangkan untuk meliputi semua syarikat di bawah Akta Cukai Pendapatan Petroleum 1967 (PITA),” katanya.

Najib berkata untuk menambah baik program-program meningkatkan kemahiran, TalentCorp dan Unit Perancang Ekonomi (EPU) akan bekerjasama dan menyelaraskan program peningkatan kemahiran untuk graduan bagi memastikan sumber-sumber dilaburkan mengikut sektor keutamaan.

“Peningkatan kemahiran itu diunjurkan akan memberi manfaat kepada hampir 10,000 graduan setahun, khususnya jurutera dan akan melibatkan peruntukan kira-kira RM200 juta setahun bagi pelbagai kementerian,” katanya.

Sementara itu, Perdana Menteri berkata TalentCorp telah menggariskan tiga pendekatan untuk menarik bakat global, iaitu membuat tawaran kepada rakyat Malaysia yang bekerja di luar negara, memudahkan kepulangan bakat ke tanah air dan pelaksanaan kemudahan-kemudahan untuk ekspatriat.

Katanya sejak inovasi imigresen diperkenalkan tahun lepas, lebih 500 ekspatriat profesional dari syarikat-syarikat terkemuka telah diberikan Pas Residen, visa 10 tahun untuk membolehkan mereka tinggal dan terus menyumbang kepada ekonomi Malaysia.

“Saya dengan rasa sukacita mengumumkan bahawa Pas Residen akan dipanjangkan kepada usahawan berjaya yang terbabit dalam aktiviti pengetahuan intensif,” katanya.

Sumber : Bernama

Leave a Reply