Minggu lepas, Taiwan dan Singapura telah memperketatkan SOP. Setelah catat…

By Monday May 17th, 2021 No Comments

Minggu lepas, Taiwan dan Singapura telah memperketatkan SOP.

Setelah catat 70 kes penularan tempatan dalam 7 hari lepas, negara Singapura tutup sekolah secara bersemuka, larangkan dine in, turunkan had bagi pelawat ke shopping mall dan keluarkan arahan work from home untuk tempoh sebulan.

Begitu juga dengan Taiwan apabila negara itu catat 498 kes dalam tempoh 7 hari lepas. Sekolah antara tempat pertama diarah tutup untuk beralih ke online learning.

Di Malaysia pula, sekolah rendah diarah buka semula pada 1 Mac biarpun kes baru hari sebelumnya sebanyak 2,437 kes.

Sekolah menengah diarah buka semula pada 4 April walaupun negara mencatat 1,638 kes baru hari sebelumnya.

Sebenarnya, tanda awal keadaan Covid di Malaysia menjadi parah semula sudah jelas pada awal bulan April.

Pada 10 April, saya juga telah buat posting apabila melihat kadar kebolehjangkitan diumum KKM sudah melepasi paras neutral supaya orang ramai dan kerajaan sedar.

Tapi menteri-menteri PN macam tak nampak atau tak kisah.

Sebulan sebelum Raya, negara sudah catat sekitar 20,000 kes baru seminggu tapi dorang rileks saja.

Selewat 26 April, menteri-menteri PN masih suruh ibubapa jangan risau dengan alasan keadaan Covid di sekolah adalah terkawal dan berkali-kali tegaskan bahawa sekolah akan diteruskan biarpun Menteri Kesihatan sudah dedahkan bahawa lebih 23,000 murid sekolah rendah sudah dijangkit sejak sekolah dibuka semula pada bulan Mac.

Sekolah adalah antara tempat paling berisiko penularan Covid sebab ianya lebih susah untuk murid-murid ikut SOP dan mereka yang terjangkit biasanya tidak menunjuk sebarang gejala dan sukar untuk dikesan (demam pun tak ada) tapi masih boleh menjangkit orang ramai termasuk ibupapa serta orang tua di rumah.

Walaupun kerajaan belum mengaku tapi saya pasti bahawa ini adalah antara punca utama Covid menular begitu pantas sekali ke dalam komuniti.

Sebab itu, 80% daripada jangkitan baru ketika ini adalah sporadik. Tidak dapati dikenalpastikan sumber dan tak berkait dengan mana-mana kluster aktif.

Begitu jelas dan logik tapi menteri-menteri PN buat-buat tak tahu.

Mana mungkin 23,000 murid sekolah rendah yang disahkan positif bukan satu risiko penularan yang besar?

Sebab itu, saya minta KP KKM pada masa itu untuk abaikan kenyataan bodoh dari menteri-menteri PN (beberapa penyokong PN terasa masa itu pulak) agar keputusan yang sewajarnya dibuat mengikut data dan sains.

Akhirnya sebulan kemudian selepas tanda awal jelas kelihatan, kerajaan umum PKP 3.0 secara menyeluruh pada 10 Mei dan akhirnya sekolah ditutup untuk beralih ke online learning.

Lebih sebulan sebelum Raya, tak mahu buat. Dah masuk Raya je, dorang baru buat.

Hasil dari ego dan tindakan lembab kerajaan, seluruh negara menghadapi PKP 3.0 yang mungkin jauh lebih lama tempohnya berbanding PKP 1.0 dan PKP 2.0.

Berapa juta rakyat biasa yang bukan dalam golongan taikun kilang disusahkan dan berapa jumlah orang yang maut secara sia-sia akibat ini?

Harap kerajaan akan mengambil iktibar dari ini supaya tidak diulang.



Original post: https://www.facebook.com/157851205951/posts/10157894603170952/

Leave a Reply