Speeches

Majlis Pelancaran Pelan Induk Pelancongan Langkawi

By Thursday December 8th, 2011 No Comments

1. Pertama sekali saya ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada pihak penganjur kerana telah menjemput saya untuk melancarkan Blueprint Pelancongan Langkawi pada pagi ini. Saya juga bersyukur ke hadrat Allah Subhanahu Wataala kerana dengan izin-Nya, kita dapat bersama-sama hadir untuk menyaksikan satu lagi sejarah yang bakal memberi pembaharuan kepada Langkawi khususnya. Kehadiran tuan-tuan dan puan-puan menunjukkan komitmen yang tinggi terhadap pembangunan Langkawi dan masa depan penduduknya.

2. Saya berbangga dengan penglibatan pelbagai organisasi meliputi agensi pusat dan negeri serta pihak swasta dalam merangka dan menjayakan Blueprint ini. Walaupun dari latar belakang yang berbeza, namun kita mempunyai objektif dan keinginan yang sama iaitu untuk melihat masa depan Langkawi yang lebih cerah serta lebih dinamik.

Tuan-tuan dan Puan-puan sekalian,

3. Seperti yang kita sedia maklum, Langkawi yang dikelilingi khazanah alam dan warisan telah memberi manfaat kepada penduduk Langkawi saban tahun. Malah, ianya juga telah melonjak nama Langkawi di persada dunia setaraf dengan pulau-pulau yang terkenal di dunia. Khazanah alam dan warisan ini perlu terus dipelihara dan pada masa yang sama, kita cuba meraih faedah ekonomi daripada kelebihan ini untuk kita sama-sama menjayakan aspirasi negara menjadi sebuah negara maju dan berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020.

4. Di dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh, salah satu daripada 12 Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA) yang akan menjadi pemacu aktiviti ekonomi yang berpotensi dapat memberi sumbangan yang signifikan kepada pertumbuhan ekonomi Malaysia adalah sektor pelancongan. Sektor pelancongan merupakan penyumbang kepada pendapatan negara dan menunjukkan peningkatan yang baik dari tahun ke tahun.

5. Pada tahun 2010, sektor ini telah menjana pendapatan sebanyak RM56.5 bilion dengan kedatangan pelancong seramai 24.6 juta. Daripada jumlah ini, RM1.8 bilion telah disumbangkan oleh 2 juta pelancong dari dalam dan luar negara yang telah mengunjungi pulau peranginan yang terkenal dan bersejarah ini, iaitu Pulau Langkawi. Sememangnya, Langkawi mempunyai keunikan tersendiri dan pencapaian ini begitu membanggakan kita semua.

6. Walaupun begitu, untuk Malaysia terus menjadi destinasi utama pilihan pelancong, kita perlu menangani isu-isu termasuk keperluan membangun produk pelancongan yang menarik dan ikonik, menambah baik penyelenggaraan kawasan pelancongan sedia ada dan melaksanakan promosi pelancongan berfokus. Sasaran kita adalah untuk memperbaiki kedudukan Malaysia supaya menjadi antara 10 negara teratas dari segi pendapatan pelancongan global seterusnya menyumbang RM104 bilion kepada Keluaran Negara Kasar pada tahun 2020.

7. Menyedari keperluan dan kepentingan sektor ini, Kerajaan telah memutuskan untuk menambah baik produk pelancongan melalui pembangunan kluster pelancongan berfokus yang boleh memanfaatkan produk pelancongan sedia ada seperti Langkawi. Kita ingin mengangkat kedudukan dan potensi Langkawi serta memberi nafas baru kepada pulau legenda yang mengandungi 99 pulau ini.

8. Dengan sebab itu, Blueprint Pelancongan Langkawi yang komprehensif ini akan menghuraikan dengan lebih lanjut segala inisiatif-inisiatif yang telah dirangka melalui pelaksanaan dan penyampaian yang efektif kepada pembangunan pelancongan Langkawi. Kesan limpahan daripada pelaksanaan Blueprint ini dijangka akan menggandakan pendapatan pelancongan kepada RM3.8 bilion dengan kedatangan pelancong seramai 3 juta pada tahun 2015. Sumbangannya kepada Keluaran Negara Kasar juga akan meningkat dua kali ganda daripada RM800 juta kepada RM1.9 bilion. Pada masa yang sama, sebanyak 4,200 peluang pekerjaan baru akan diwujudkan.

Tuan-tuan dan Puan-puan sekalian,

9. Kita sentiasa melihat kepentingan Langkawi sebagai destinasi pelancongan utama Malaysia. Sejak 1980-an, apabila mantan Perdana Menteri, YABhg. Tun Dr. Mahathir Mohamed, mengisytiharkan Langkawi sebagai pulau bebas cukai, Langkawi telah menjalani pertumbuhan yang amat pesat.

10. Jika dahulunya, hanya ada beberapa tempat penginapan apabila berkunjung ke Langkawi. Kini, Langkawi menawarkan pelbagai pilihan hotel tempatan yang menarik seperti The Datai, Tanjung Rhu dan Bon Ton sehinggalah rangkaian hotel ternama seperti Four Seasons, Taj, dan juga The Westin dan brand tempatan seperti The Danna dan sebagainya. Kita juga berbangga dengan adanya lapangan terbang antarabangsa Langkawi, marina di Kuah dan Perdana Quay; dan Jeti Kuah yang sentiasa bersedia menerima kedatangan pengunjung tempatan dan antarabangsa.

11. Sesungguhnya, Langkawi mempunyai resipi yang lengkap untuk menjadi destinasi pelancongan dunia. Dengan beberapa pengiktirafan antarabangsa diberikan kepada Langkawi, antaranya Langkawi sebagai satu daripada 10 pantai terindah di dunia oleh National Geographic pada tahun 2011; dan pengisytiharan Langkawi sebagai Langkawi Geopark oleh UNESCO pada 2007 telah mengukuhkan kredibilitinya di taraf antarabangsa. Langkawi juga telah dikenal pasti sebagai destinasi nombor satu di dalam senarai Top Picks For Malaysia oleh Lonely Planet.

12. Pelancong juga berkunjung ke sini untuk merasai sendiri keajaiban alam semula jadi melalui pelbagai aktiviti seperti menaiki kereta kabel ke puncak Taman Geoforest Gunung Machinchang, menyusuri hutan bakau Kilim dan berenang di Tasik Dayang Bunting. Langkawi juga menawarkan beberapa tarikan lain dari Galeria Perdana hinggalah Under Water World selain menjadi tuan rumah acara berprestij antarabangsa seperti LIMA yang baru saja saya kunjungi serta Langkawi International Mountain Bike Challenge.

13. Langkawi menawarkan pelbagai pilihan untuk semua golongan. Saya kagum dengan keupayaan pulau ini menggamit kunjungan pelancong dari segenap pelosok dunia – dari UK, Australia, Rusia, Finland, Timur Tengah, China, India dan negara-negara ASEAN.

14. Pelancong-pelancong dari dalam negara juga tidak melepaskan peluang mengunjungi Pulau Langkawi di musim cuti sekolah atau pada musim perayaan utama. Ada yang ingin membeli belah, ada yang ingin menaiki kereta kabel dan ada pula anak-anak yang ingin mencari Beras Terbakar untuk dijadikan sebagai bukti mereka telah mengunjungi Langkawi.

Tuan-tuan dan Puan-puan sekalian,

15. Dalam dekad yang akan datang, adalah jelas kepada kita bahawa Langkawi kini berada di persimpangan. Pembangunan yang pesat turut membawa bersama risiko tertentu terutamanya kesan ke atas kekayaan biodiversiti Langkawi.

16. Kita mempunyai 500 spesis rama-rama dalam kawasan seluas 200 batu persegi. Kita juga mempunyai pantai indah dengan pasir yang memutih. Kita mempunyai bentuk batuan tertua di rantau ini, di mana 93 tapak tarikan geologi boleh ditemui dalam satu pulau.

17. Kita tidak harus membenarkan persekitaran alam semula jadi yang unik ini terjejas. Kita telah menyaksikan kerosakan biodiversiti terjadi kepada pulau peranginan lain di seluruh dunia dan jika kita tidak berwaspada, perkara yang sama boleh berlaku di sini. Justeru, kita perlu memastikan anugerah Allah Subhanahu Wataala ini dilindungi agar ianya dapat terus dinikmati oleh generasi akan datang.
Tuan-tuan dan Puan-puan sekalian,

18. Blueprint Pelancongan Langkawi yang akan dilancarkan ini mempunyai 14 inisiatif dengan tiga fokus utama yang telah dikenal pasti untuk dilaksanakan dalam jangka masa 5 tahun ini.

19. Fokus Pertama Blueprint ini ialah untuk memapar dan memperkasakan kekayaan produk ikonik yang ada dan merupakan warisan budaya pulau ini. Kita akan menambah baik kekayaan warisan geopark ikon seperti Kilim, Pulau Dayang Bunting dan Machincang. Sebagai satu langkah awal untuk memulihara sumber alam, Pasukan Renjer Taman akan ditubuhkan untuk menguatkuasa peraturan dan melaksanakan langkah-langkah konservasi.

20. Bagi menghidupkan semula imej Langkawi yang kaya dengan tradisi dan cerita rakyat, tapak persemadian Mahsuri iaitu Makam Mahsuri akan dijadikan muzium hidup untuk mempamerkan kebudayaan Melayu dan kehidupan kampung seperti pada 100 tahun yang lalu. Pada masa yang sama, Laman Padi akan dibangunkan semula bagi memberi kefahaman dan pengetahuan dalam semua peringkat aktiviti tanaman padi secara tradisional dan moden.

21. Pantai Cenang juga akan diberi wajah baru dengan pembangunan semula secara holistik pesisir Pantai Cenang dengan memajukan zon komersil dan menjadikannya pantai bagi aktiviti riadah keluarga dan pelancong.

22. High net worth tourists atau pelancong berbelanja tinggi juga menjadi sasaran pasaran pelancong dan kita akan menambahkan lima buah hotel penginapan mewah bertaraf lima bintang. Di samping itu, Telaga Harbour dan Teluk Datai akan menempatkan rangkaian restoran fine dining serta premis jualan barangan berjenama.

23. Usaha-usaha promosi akan terus dipergiatkan bagi menjadikan Langkawi sebagai destinasi Mesyuarat, Insentif, Konvensyen dan Pameran (MICE). Galeria Perdana, Kampung Buku dan Laman Padi boleh digunakan sebagai lokasi penganjuran aktiviti MICE.

24. Di bawah fokus ini juga, garis panduan piawaian industri untuk menetapkan piawaian kualiti yang lebih tinggi bagi semua produk pelancongan, seperti piawaian yang digunakan dalam industri perhotelan akan diperkenalkan.

Tuan-tuan dan Puan-puan sekalian,

25. Fokus Kedua adalah untuk menambah baik infrastruktur pelancongan supaya pelancong dapat menikmati kemudahan dan perkhidmatan yang seamless dan end-to-end semasa berada di Langkawi.

26. Ini merangkumi penambaikan touch point di pintu masuk ke Langkawi iaitu di terminal lapangan terbang dan jeti. Kita hendak pelancong mendapat first impression yang baik apabila mereka mula menjejak kaki ke Langkawi.

27. Peluasan jaringan pengangkutan udara yang lebih efisien dengan menyediakan insentif bagi menarik penerbangan sewa (charter flight) untuk membawa pelancong asing dari destinasi utama dunia.

28. Mutu perkhidmatan pengangkutan darat akan dipertingkatkan dengan menetapkan piawaian kualiti dan menyediakan lebih banyak pilihan pengangkutan bagi memudahkan pergerakan pelancong di sekitar Langkawi dengan harga yang sesuai.

29. Kita juga akan menyediakan persekitaran yang bersih, selamat dan mesra pelancong terutamanya kebersihan kemudahan awam di tempat-tempat tumpuan pelancong.

Tuan-tuan dan Puan-puan sekalian,

30. Fokus Ketiga pula ialah untuk mewujudkan enablers yang dapat menyokong pertumbuhan sektor pelancongan Langkawi.

31. Kita perlu memperkukuhkan penjenamaan dan promosi pemasaran Langkawi supaya ianya akan mencatatkan satu memori yang sukar diluputkan dari ingatan pelancong yang pernah melalui pengalaman percutian di pulau ini. Bukan itu sahaja, promosi pemasaran yang berkesan juga mampu menarik pelancong baru serta mengekalkan pelancong sedia ada untuk sentiasa berkunjung ke Langkawi.

32. Untuk makluman tuan-tuan dan puan-puan, sebuah Akademi Pelancongan akan diwujudkan untuk melatih lebih ramai guna tenaga mahir berkualiti bagi menampung keperluan industri pelancongan. Penubuhan Akademi ini akan diterajui oleh kerjasama awam-swasta untuk memastikan graduan yang terlahir nanti akan menepati keperluan industri.

33. Di bawah fokus ketiga ini juga, program penanaman kontrak padi Maswangi dan penternakan ikan sangkar bersepadu akan dilaksanakan bagi menuruti kecenderungan sebahagian rakyat setempat yang mahu terus kekal dalam aktiviti sektor pertanian.

Tuan-tuan dan Puan-puan sekalian,

34. Aspirasi sebagaimana tercatat dalam Blueprint ini tidak akan terhasil secara tiba-tiba. Ianya memerlukan kepimpinan, komitmen dan usaha gigih semua pihak untuk melaksanakan kesemua inisiatif tersebut.

35. Sejak 1990-an, LADA telah memainkan peranan penting pembangunan Langkawi dan telah berjaya membangunkan Langkawi sebagai sebuah pusat pelancongan yang menarik di rantau ini. Kekuatan sedia ada ini perlu sentiasa diperkukuhkan.

36. Untuk tujuan ini, LADA akan bertindak sebagai Delivery Management Office untuk memantau rapi pelaksanaan semua inisiatif yang telah dikenal pasti di bawah Blueprint ini.

37. Ke arah ini, LADA akan diperkukuhkan dengan suntikan kepakaran baru. Saya mengambil kesempatan ini untuk mengumumkan pelantikan YBhg. Tan Sri Khalid Ramli sebagai Pengurus Besar LADA yang baru. Saya yakin pengalaman dan kepakaran beliau dalam perkhidmatan awam di peringkat Negeri dan Persekutuan akan membolehkan beliau melaksanakan aspirasi Blueprint ini dengan jayanya.

Tuan-tuan dan Puan-puan sekalian,

38. Apa yang paling penting, pembangunan Langkawi telah memberi manfaat kepada penduduknya. Kini, penduduk Langkawi boleh memilih sama ada untuk bertani dan menangkap ikan secara tradisi atau berkecimpung dalam industri pelancongan dengan adanya peluang-peluang pekerjaan di hotel, restoran, premis perniagaan dan sebagai pemandu pelancong. Usahawan juga dapat meraih pulangan sebagai pengusaha kereta sewa, bot-bot pelancongan, premis perniagaan dan restoran serta pemandu pelancong.

39. Saya percaya, inilah masa yang terbaik untuk kita melakukannya dengan cara yang berbeza. Dengan mengambil kira penglibatan semua pihak dalam merangka Blueprint ini, saya yakin kerjasama dan pelaksanaan berterusan yang ditunjukkan akan membolehkan semua aspirasi tersebut dicapai.

40. Kerajaan Pusat serius untuk menjadikan Langkawi sebagai pulau peranginan bertaraf dunia dan memastikan warga Langkawi beroleh manfaat daripadanya.

41. Untuk melaksanakan inisiatif-inisiatif yang saya sebutkan di bawah Blueprint ini tadi, sebanyak RM5 bilion pelaburan diperlukan dalam tempoh 2011-2015. Sebahagian besar, iaitu 92 peratus dari pelaburan ini akan dijanakan oleh sektor swasta. Bakinya, sebanyak RM420 juta akan diperuntukkan oleh Kerajaan seperti yang saya umumkan dalam Bajet 2012 pada Oktober lalu.

Tuan-tuan dan Puan-puan sekalian,

42. Pada hari ini, kita akan menyaksikan pelancaran Rancangan Tempatan Cenang dengan upacara menandatangani Memorandum Persefahaman Penubuhan Akademi Pelancongan di antara Kementerian Pengajian Tinggi dan Taylor’s University dan perasmian Tapak Projek Kilim dan Geopark Discovery Centre.

43. Kerajaan telah melakukan beberapa pelan transformasi sosio-ekonomi negara untuk memastikan kita sentiasa seiring dengan perubahan semasa dalam perjalanan kita menjadi sebuah negara maju dan berpendapatan tinggi.

44. Blueprint Pelancongan Langkawi ini merupakan satu inisiatif penting dalam memacu Langkawi mencapai aspirasi menjadi sebuah pulau pelancongan terkemuka di dunia. Harapan kita untuk melihat Langkawi menempa nama sebaris dengan pulau-pulau terkemuka dunia seperti Seychelles, Mauritius, Bali, Hawaii dan Maldives akan menjadi kenyataan jika sokongan padu dan kerjasama erat yang berterusan di antara semua pihak akan tercapai.

45. Akhir kata, saya ingin merakamkan setinggi penghargaan kepada semua pihak yang telah menyumbang kepada merangka Blueprint ini.

46. Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim, saya dengan rasminya melancarkan Blueprint Pelancongan Langkawi.

Sekian,terima kasih.

Wabillahitaufiq Walhidayah Wassalamualaikum Warahmatuallhi Wabarakatuh.

Leave a Reply