News_archive

Kerajaan Setuju Beri Peruntukan Kepada SPR Untuk Wujudkan Sistem Biometrik

By Saturday July 23rd, 2011 No Comments

KANGAR, 23 Julai (Bernama) — Kerajaan hari ini bersetuju memberi peruntukan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi mewujudkan sistem biometrik dalam mengesahkan pengundi yang sah pada pilihan raya nanti, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata kerajaan komited dalam menambah baik sistem pilihan raya di negara ini ke arah sebuah pilihan raya yang adil dan bersih.

Katanya secara prinsipnya kerajaan akan memberikan peruntukan itu tetapi apa yang penting sistem itu berfungsi dengan baik dan tidak menimbulkan banyak masalah apabila sampai masa untuk dilaksanakan.

“Saya hendak EC (SPR) pastikan integriti sistem itu dan juga fungsian sistem itu dapat memenuhi objektif yang ditetapkan,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan perjumpaan tertutup dengan pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN) di sini Sabtu.

Beliau berharap sistem itu dapat digunakan pada pilihan raya umum akan datang tetapi semuanya bergantung sama ada SPR mempunyai masa yang cukup untuk membangunkan sistem berkenaan.

Ditanya mengenai jumlah peruntukan yang akan diberikan kerajaan untuk membangunkan sistem itu, Najib berkata terpulang kepada SPR untuk membincangkan perkara itu dengan Kementerian Kewangan.

Terdahulu ketika berucap pada Majlis Program Jalinan Mesra Rakyat di Dewan 2020 di sini, Perdana Menteri berkata ia adalah salah satu usaha untuk memastikan pilihan raya di negara ini dijalankan secara telus dan adil.

“Pelaksanaan sistem biometrik ini juga akan dapat mengatasi dakwaan-dakwaan bahawa wujudnya pengundi hantu pada pilihan raya di negara ini,” katanya.

Perdana Menteri berkata BN komited kepada pilihan raya yang bersih serta adil dan tidak memerlukan ‘BERSIH’ untuk memastikan tindakan itu.

“Kalau nak buat penambahbaikan kita akan buat. Kita akan buat yang terbaik (menggunakan biometrik bagi memastikan pilihan raya yang adil dan bersih) walaupun negara-negara maju pun tak buat,” katanya.

Beliau berkata tidak perlulah untuk mengadakan demonstrasi atau perhimpunan kerana kerajaan akan sentiasa membaiki sistem pilihan raya di negara ini dari semasa ke semasa.

“Di peringkat nasional, kita (Barisan Nasional-BN) ada masa dapat undi banyak ada masa undi sikit. Tetapi majoriti masih di tangan kita. Kalau kita boleh jamin kita boleh menang, takdelah menteri kalah (pilihan raya) dan ada negeri kalah,” katanya.

Beliau berkata selepas pilihan raya 2008, pembangkang tidak membangkitkan tentang pilihan raya tidak adil tetapi sejak dua tahun lepas apabila BN banyak menang pilihan raya kecil, tiba-tiba timbul cerita pilihan raya di negara ini tidak betul.

Najib berkata jika BN boleh memanipulasi keputusan pilihan raya, ia sudah lama dilakukan, oleh itu pembangkang apabila kalah jangan mengatakan pilihan raya tidak adil.

“Di Kelantan, dari 2004 hingga 2008, pada pertengahan penggal Dewan Undangan Negeri (DUN), kerajaan negeri hanya berdiri atas majoriti satu DUN sahaja (DUN Kemuning) dan DUN itu hanya menang dua undi. Kalau boleh manipulasi, tak susah cari tiga undi.

“Bagaimanapun, kita dalam pembangkang tak ganggu-gugat kerajaan negeri dan tak buat demonstrasi. Kita hormati suara rakyat dan prinsip demokrasi. Jadi janganlah gembar-gemburkan kita boleh manipulasi keputusan pilihan raya. Kalau boleh manipulasi, kerajaan PAS Kelantan dah tumbang tetapi apa yang berlaku Kelantan 21 tahun PAS pegang,” katanya.

Pada pilihan raya umum 2004, calon PAS Zakaria Yaacob memperoleh 6,078 undi untuk menewaskan calon BN Wan Mohamad Zin Mat Amin yang mendapat 6,076 undi bagi kerusi DUN Kemuning.

Perdana Menteri berkata Malaysia merupakan negara contoh kepada banyak negara lain dan kerana itu, rakyat tidak sepatutnya merasa terpesong dan gusar sekiranya ada pihak yang cuba membangkitkan pelbagai isu seolah-olah berlaku kepincangan dalam pentadbiran di negara ini.

“Mereka menyerang institusi kita seperti kehakiman, polis dan institusi lain. Hakikatnya kita tak mungkin dianggap negara contoh jika tidak ditadbir dengan tekun dan adil,” katanya.

Hadir sama pada majlis itu ialah isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor.

Sumber : Bernama

Leave a Reply