Blog

Lawatan kali ke-60 ke Sarawak

By Thursday April 5th, 2018 No Comments

Alhamdulillah selesai lawatan 2 hari ke Miri hari ini, dan saya dimaklumkan adalah lawatan kali ke-60 saya ke Sarawak sepanjang saya menjadi Perdana Menteri dan lokasi ke-160 program saya lakukan di Bumi Kenyalang.

Saya tiba di Miri petang Rabu, dan terus ke Majlis Penutupan Seminar Ketua-ketua Masyarakat dan Kaum Sarawak. Alhamdulillah kehadiran saya disambut meriah oleh Ketua-ketua Masyarakat dan Kaum, terima kasih saya ucapkan.

Saya juga ucapkan terima kasih atas sokongan kuat dan berterusan daripada semua kaum dan masyarakat Sarawak, dan sesungguhnya Sarawak merupakan contoh terbaik 1Malaysia, di mana masyarakat hidup harmoni serta keserasian yang baik.

Di sebelah malam, saya menghadiri majlis makan malam bersama masyarakat Miri. Ramai hadir dan menunggu untuk bersalaman dengan saya dari pintu masuk ke meja makan, sehinggakan kugiran yang memainkan lagu menyambut kedatangan saya terpaksa memainkan lagu kedatangan tersebut beberapa kali.

Saya berkongsi dengan ramai bahawa untuk Malaysia terus melangkah maju ke hadapan, kita memerlukan stabiliti dan hubungan baik antara kaum dan agama, dan saya yakin Sarawak memainkan peranan penting sebagai model contoh ke arah kita membina negara bangsa.

Istimewa makan malam kali ini, Ketua Menteri Datuk Amar Abang Abdul Rahman Zohari Tun Abang Openg dan pemimpin-pemimpin utama Sarawak semua naik ke pentas, bukan untuk berucap tapi membuat persembahan, malah saya diajak naik sama untuk menyanyi! Sempatlah saya nyanyi 3 lagu, salah satunya lagu kegemaran saya oleh Cliff Richard, Young Ones.

Pagi Khamis, saya bertolak ke Marudi, sebuah pekan yang tak jauh daripada Miri tetapi memakan masa untuk sampai ke sana kerana terpaksa merentasi sungai.

Sejajar dengan keprihatinan Kerajaan untuk sentiasa memastikan setiap kawasan di Malaysia mempunyai akses untuk terus membangun, saya telah melancarkan pembinaan Jambatan Marudi. Insya-Allah dengan adanya jambatan ini kelak, akan bukan sahaja memudahkan perjalanan tetapi juga membuka lebih banyak peluang pembangunan kepada kawasan ini.

Dari Marudi, saya ke Bakun untuk menyempurnakan satu lagi peristiwa bersejarah untuk Sarawak dan Malaysia.

Stesen Janakuasa Hidroelektrik Bakun adalah antara projek mega terbesar negara, dan Empangan Bakun adalah empangan kedua tertinggi di dunia dan yang terbesar di Asia Tenggara.

Hari ini, sebagai satu lagi bukti keikhlasan, komitmen, dan hubungan erat antara Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri Sarawak, saya menyerahkan kembali Empangan Bakun ini kepada Kerajaan dan rakyat Sarawak.

Saya percaya ini adalah langkah yang tepat, kerana saya tahu orang Sarawak ada menyimpan perasan untuk memiliki dan mengurus sendiri Empangan Bakun ini.

Projek ini juga akan terus menyumbang kepada pembangunan negeri Sarawak kerana melalui penghasilan tenaga hidroelektrik daripada Stesen Janakuasa Hidroelektrik di Bakun dan juga di tempat-tempat lain di Sarawak, rakyat Sarawak terus menikmati tarif elektrik terendah di Malaysia.

Sebagai perbandingan, purata kadar tarif elektrik di Sarawak adalah 28.2 sen/kilowattjam, berbanding 39.45 sen/kilowattjam di Semenanjung dan 34.52 sen/kilowattjam di Sabah.

Ini juga akan mendorong lebih banyak syarikat-syarikat industri menggunakan tenaga tinggi untuk terus melabur di Sarawak.

Lebih daripada itu, tenaga boleh diperbaharui yang dihasilkan juga memainkan peranan penting kepada komitmen Kerajaan di dalam Perjanjian Paris untuk mengurangkan intensiti pelepasan gas rumah hijau atau carbon emission kepada 45% daripada KDNK menjelang tahun 2030.

Tambahan lagi, projek ini juga akan beri kesan limpahan sosioekonomi dan pelancongan kepada rakyat Sarawak.

Sebelum pulang dari Miri, saya singgah ke Bekenu untuk minum petang bersama penduduk di situ. Ketibaan saya disambut para pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Bekenu, begitu meriah mereka melambai dan sanggup menunggu dalam panas untuk bertemu saya, terima kasih.

Sambil minum petang dan dijamu kuih-muih tempatan seperti basong dan celorot, saya mengumumkan untuk masyarakat Bekenu kelulusan peruntukan RM50 juta untuk Klinik Kesihatan baharu dan juga RM5 juta untuk Esplanade di Bekenu, semoga membawa manfaat kepada penduduk di sini.

Kalau kita ukur dari segi kekerapan kunjungan dan program yang dilaksanakan di Sarawak, memang jelas ternyata Sarawak sentiasa dekat di hati saya, apatah lagi jika kita ambil kira juga peruntukan-peruntukan yang telah saya luluskan untuk Sarawak.

Selain daripada projek-projek InfraRakyat besar seperti Lebuhraya Pan Borneo, saya juga telah mengumumkan peruntukan ketika sesi walkabout yang saya lakukan di Bumi Kenyalang ini, sebanyak RM4.3 bilion tak termasuk yang baru saya umumkan dalam lawatan ke-60 ini.

Hal ini adalah kerana saya berpegang teguh kepada pendirian bahawa sebagai Perdana Menteri atau Apai Besar negara, saya akan memastikan pembangunan seimbang kepada semua kawasan, dan sekiranya ada jurang pembangunan atau development gap, kita akan melaksanakan yang terbaik untuk mengatasinya. Inilah pegangan saya dan Barisan Nasional, dahulukan rakyat!

Seperkara lagi yang saya ingin tegaskan, sebagai pemimpin juga, kita tidak harus mengeluarkan kata-kata yang boleh mengguris perasaan mana-mana pihak. Sudahlah diabaikan oleh Dr Mahathir selama beliau menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun, tergamak pula beliau mengeluarkan kata-kata bahawa orang Sarawak ini malas, slow dan tamak.

Saya tidak pernah dan tidak akan menyatakan sedemikian kerana saya kenal hati budi orang Sarawak, mereka adalah setia dan tahu membezakan yang mana intan dan yang mana kaca.

Sarawak ada potensi besar, dan sebagai Apai Besar Malaysia, saya beri komitmen bahawa Kerajaan Persekutuan akan terus memberi bantuan dan sokongan agar Sarawak merealisasikan potensi tersebut dan menjadi antara negeri yang membangun paling pesat dalam Malaysia, Insya-Allah!

Leave a Reply