Blog

Audit Forensik ke atas projek KLVC

By Thursday January 4th, 2018 No Comments

1. Sebuah firma audit luar telah pun dilantik oleh Jabatan Perdana Menteri (JPM) untuk melaksanakan audit forensik ke atas projek Kuala Lumpur Vertical City (KLVC) yang sedang dibangunkan oleh Synergy Promenade Sdn Bhd (SPSB) atas tanah milik FELDA.

2. Firma audit ini akan menjalankan audit forensik ke atas semua aktiviti, keputusan dan tindakan berkaitan dengan projek ini. Ianya juga akan menilai semula proses pengawalan yang berkaitan, termasuk kelemahan dalam pentadbiran dalaman serta pengawasan FELDA ke atas FELDA Investment Corporation Sdn Bhd (FIC).

3. Siasatan firma audit ini juga akan membabitkan Pejabat Tanah dan Galian Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL). Siasatan firma audit ini dijangka akan siap dalam tempoh 30 hari dan  laporan penuh akan dikemukakan kepada JPM.

4. Pelantikan firma audit ini adalah susulan arahan saya kepada FELDA dalam satu surat bertarikh 11 Disember 2017, untuk menentukan sama ada berlakunya ketidakpatuhan kepada tatacara sedia ada atau berlakunya unsur-unsur salah guna kuasa dan perlakuan rasuah berkaitan projek KLVC.

5. Dalam surat tersebut yang dihantar oleh JPM kepada Pengerusi FELDA, Tan Sri Shahrir Abdul Samad,  saya juga telah mengarahkan FELDA untuk membuat laporan polis terhadap SPSB untuk “criminal fraud” serta mengambil tindakan undang-undang untuk “civil fraud” bagi pemindahan hak milik tanah FELDA tanpa pengetahuan dan kebenaran.

6. Saya telah mengarahkan tindakan-tindakan ini diambil bagi melindungi kepentingan FELDA dan peneroka, tidak dikompromi dan bagi memastikan tanah-tanah tersebut terus kekal menjadi milik FELDA.

7. Pihak polis juga telah menjalankan siasatan dan tanah-tanah terlibat telah turut dikaveat. Oleh itu, laporan yang mengatakan tanah-tanah itu sudah hilang adalah tidak tepat. Kaveat Pendaftar yang telah dikenakan ke atas tanah-tanah itu akan memastikan kepentingan FELDA dilindungi.

8. Tindakan undang-undang akan diambil jika siasatan firma audit luar dan polis menunjukkan adanya salah laku oleh mereka yang terbabit dalam projek ini yang telah dipersetujui pada tahun 2014.

Leave a Reply