News_archive

13 Mei Sebagai Iktibar Supaya Tidak Berulang – Najib

By Wednesday November 17th, 2010 No Comments

PUTRAJAYA, 17 Nov (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata tidak perlu untuk menjadikan peristiwa 13 Mei sebagai hari yang diperingati.

“Tidak perlu sebab 13 Mei ini kita jadikan satu peristiwa dalam lipatan sejarah sebagai iktibar, sebagai sempadan untuk kita supaya ia tidak berulang,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengadakan sidang video bersama masyarakat dan penuntut Malaysia di enam buah negara sempena Hari Raya Aidiladha di kediaman rasmi Perdana Menteri di Seri Perdana di sini pada Rabu.

Turut hadir isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor dan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Najib diminta mengulas kolum Cuit Utusan Malaysia baru-baru ini, yang mencadangkan supaya 13 Mei dijadikan satu hari peringatan sebagaimana Singapura memperingati peristiwa berdarah rusuhan kaum pada 21 Julai 1964 sebagai Hari Keharmonian Kaum.

Kolumnis Zaini Hassan membuat saranan itu setelah kerajaan DAP Pulau Pinang menggantung Ketua Pembangkang, Datuk Azhar Ibrahim, daripada menghadiri persidangan Dewan Undangan Negeri selama enam bulan hanya kerana beliau mengeluarkan perkataan “13 Mei”.

Walaupun cadangan itu dibantah oleh pakatan pembangkang yang membuat laporan polis kerana menyifatkannya sebagai hasutan tetapi ramai pihak menyokongnya kerana ia langkah positif untuk mengukuhkan perpaduan.

Sebelum ini, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kerajaan sedia menimbangkan cadangan untuk menjadikan peristiwa hitam 13 Mei sebagai hari yang diperingati.

Bagaimanapun, Muhyiddin berkata kerajaan belum lagi menerima cadangan atau memikirkan soal itu.

Ditanya bila perubahan akan dilakukan dalam kepimpinan Umno, Najib berkata beliau akan melihat perkara itu kerana sebelum ini beliau diserang penyakit cacar atau demam campak.

“Saya sedang memikirkan… (sebelum ini) tergendala dua minggu sebab saya kena penyakit. Selepas ini, saya sudah bekerja seperti biasa dan saya akan beri tumpuan,” katanya.

Pada Perhimpunan Agung Umno bulan lepas, Najib yang juga Presiden Umno berkata perubahan dalam kepimpinan Umno di peringkat tertentu supaya parti itu lebih bersiap sedia menghadapi pilihan raya umum kelak, akan diumumkan apabila sampai masanya.

Ditanya sama ada rombakan Kabinet akan dilakukan, Perdana Menteri berkata: “Tak kan saya hendak beritahu. Rombakan Kabinet tidak akan diberitahu. Kalau tiada…tiada, kalau ada…ada”.

Sumber : Bernama

Leave a Reply